Küçük Adımlarla Finansal Bağımsızlık Serisi: Nereden Başlamalısınız?

Küçük Adımlarla Finansal Bağımsızlık Serisi - 1
Küçük Adımlarla Finansal Bağımsızlık Serisi - 1 : Başlarken


Finansal özgürlük, insanların sıkça yanlış anladığı bir kavram. Birçok kişi, finansal özgürlükle zenginlik kavramlarını birbirine karıştırıyor. Zenginlik yoğun bir satın alma gücü sağlayabilir fakat finansal özgürlükte bundan bahsedemeyiz. Finansal özgürlük, daha çok minimal bir yaşam ve sevdiğiniz şeylere (aile, hobi, dostlar vs.) daha geniş zaman ayırmanıza olanak sağlayan bir kavramdır. O yüzden başlarken, önce finansal bağımsızlığın -en azından benim gibi düşünen kimseler için- zamanınızı size bırakan, sizi bir ücret karşılığı zamanınızı satmanızı engelleyen bir hedef olduğunu öğrenerek başlayın. Lüks arabalar, gösterişli takılar, marka kıyafetler istiyorsanız; benim bu seride anlatmaya çalışacağım şeylerin size pek bir yararı olmayabilir.

Peki finansal bağımsızlık yolculuğuna nereden başlamalısınız? Tasarruf ederek mi? Harcamaları kısarak mı? İlave işler yaparak mı? Bunların hepsi ikinci, üçüncü adım olabilir. İlk adım: Öğrenmektir. Paranın ne olduğunu, yatırımın nasıl yapıldığını, tasarrufları artırmak için kullanılabilecek yolları, geliri artırmayı; hepsini öğrenmek ilk adımdır. O yüzden önce bileceğiz. Neleri bileceğimizi, neleri öğreneceğimizi; bize bu yolu daha önce gitmiş insanların rehberlikleri öğretecek. Bunun için blogda daha önce Kişisel Finans İçin En İyi Türkçe Bloglar'ı derlemiştim. O blogların ilk yazılarından başlayın öğrenmeye. Sonra Varlıklar ve Yükümlülükler yazımı okuyun. Satın aldığınız şeylerin, varlık mı yoksa yükümlülük mü olduğunu anladığınızda; paraya bakış açınız değişecek.

Bu blogların ve benim tavsiye ettiğim kitaplara yumulun. Çünkü yolun başındayız ve öncelikli amacımız öğrenmek. Öğrenebildiğimiz kadar çok şey öğrenerek başlayacağız yola. Sonra tasarruf kısmına geçeceğiz. Hepimizin bildiği ama uygulamakta zorlandığı şeyleri konuşacağız. Sonra yatırım tarafına gelecek iş. Bileşik getiriden bahsedeceğiz. Yatırımda insanların gözden kaçırdıkları detaylara girmeye çalışacağız. 

Benim için de ilginç bir yazı dizisi olacak çünkü bu yolda daha önce gidenlerden ne kadar iyi kopya çekebildiğimi göreceğim. Bu ilk yazı ve bir yol haritası olarak kenarda dursun istedim. Kendi yaptıklarımı da bu seri içerisinde anlatmaya çalışacağım. Hatalarımdan bolca bahsedeceğim. Böylece kendi yolunuzda giderken benimle aynı tuzaklara düşmemiş olacaksınız. Hadi bakalım, Allah utandırmasın. 😊

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu