Kişisel Finans İçin En İyi Türkçe Bloglar

Kişisel finans için en iyi Türkçe blogları listelediğimiz uzun bir yazı olacak. Çok güzel bloglar keşfedeceksiniz, kahvenizi alın gelin...


    Türkiye'de insanların, para kazanmakla ilgili bir sorunları yok. Fakat kazanılan parayı harcama ve tasarrufa-yatırıma yönlendirme konusunda çok büyük sorunları var. Harcamayı, bütçeyi ve yatırım kavramlarını gerçekten bilmiyorlar. Bu yüzden de Türkiye tasarruf anlamında geri kalıyor. Hatta cari açık meselesinin bile buradan türediğini iddia edebilirim. Çünkü tasarrufu özü itibariyle yanlış anlıyoruz. Ege Cansen'in cari açık yaratan tasarruf tanımlaması tam da budur. Maaştan artanla çeyrek aldım. E aferin. Kime faydası var? Kimseye...

    Bu yüzden, benim kendi gelişim serüvenimde oldukça faydalandığım blogları listelemek istiyorum. Ne demiştim ilk yazıda? "İleride benimle aynı yolu yürüyecek olanlara faydalı bir içerik yığını olsun arzusundayım." Buyurun listeye:

    1- Latteden Borsaya: Latte içmeyi bırakarak tasarruf ve yatırım macerasına başlayan LattedenBorsaya, takip edebildiğim kadarıyla hem portföy büyüklüğü hem de finansal anlamda muhteşem ilerledi. Blogda yeni başlayanlar için bir rehberden, ünlü yatırımcıların mülakat ve mektuplarına kadar birçok içeriğin çevirilerine kadar; muhteşem bir finansal kütüphane mevcut. Siteyi baştan sona okumanız kendinize yatırım tavsiyemdir.

    2- Bay Tutumlu: Bay Tutumlu, eşi ile birlikte finansal özgürlük yolculuğuna başlayan ve nihayetinde kurumsal hayatı bırakan biri. Portföyünde hisse senetleri, eurobondlar ve nakitten oluşuyor. Eşinin şirketi uzaktan çalışmasına izin verdiği için coğrafi arbitrajı da kullanarak iş hayatından "kurtulmuş" durumda. Aylık portföy durumundan, yurtdışında erken emekli olan örneklere, işi bıraktıktan sonraki yaşamına kadar geniş bir yelpazede içerik üretiyor. Yakın zamanda FinFree'de de içerik üretmeye başladı.

    3- Gariban Yatırımcı: Bir matbaa işçisi olan Gariban Yatırımcı, çok küçük paralarla da bu işin yapılabileceğini ispat ediyor. Elli lirayla, yüz lirayla başladığı yatırım serüveninde; hem kendi gelişimi hem de insanlara açtığı yolla diğer iki blogun yazarı gibi muhteşem bir örnek sergiliyor. Şirket değerlemeleri, kişisel bütçeleme örnekleri ve anılarından oluşan çok güzel bir blogu var.

    4- Borsanın İzinden: Bu listedeki diğer blogların sahipleri, genellikle uzun vadeli yatırımcı. Alır, tutar ve şirket özelinde huzursuzluk yaratan bir şey varsa satarlar. Fakat İbrahim Babadağı, yani Borsanın İzinden, diğer blog yazarlarından farklı bir strateji izliyor. Trade ediyor. Al sat yapıyor yani. Trade stratejileri, mum formasyonları, trade psikolojisi ve yaşama dair geniş bir perspektiften içerikler üretiyor. Ben trader değilim, İbrahim Babadağı ile yatırım stratejilerimiz bambaşka. Fakat blogunda "Aklımın Akışı" diye bir bölüm var ki; herkes takip etmeli. Muhteşem müzik ve kitap tavsiyeleri ile blogda yazdığı içeriklere değindiği bir bülten olan aklımın akışı; benim çok zevk alarak okuduğum bir bülten. Yatırım stratejiniz ne olursa olsun, İbrahim Babadağı'ndan öğreneceğiniz çok şey olduğuna emin olabilirsiniz.

    5- Finansal Özgürlük Blog: İsviçre'de yaşayan bir mühendis tarafından yazılan bir başka güzel blog. Finansal özgürlüğünü kazanmak isteyenler için sıfırdan süreci anlattığı yazıları var. Aylık tasarruf raporunu, şirket incelemelerini paylaşıyor. Çok hoşuma giden bloglardan bir diğeri. ETF değerlendirmeleri ve şirket bilançolarının diyagram halinde gösterimi gibi çok güzel içerikleri var. Ufkunuzu genişletecek ve globale de bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacak Finansal Özgürlük Blog'u da mutlaka izleme listenize almalısınız.

    6- Pinti Değil Tutumluyum: Blogda, kendi ilerlemesinden ve yatırım tarzından ağırlıklı olarak bahseden yazar; global piyasalarda yatırımlar yapanlar için vergi meselelerini ve ETF'leri mercek altına alıyor. Türkiye borsasında da yatırımları olan yazarın, hem risk yönetimini hem de riski azaltmak için yaptığı hamleleri okudukça yatırım perspektifinizde önemli bir ilerleme olacağından emin olabilirsiniz.

    7- Kişisel Finans Okulu: Kişisel finans okulu, bana göre ilginç bir portföy yönetim tarzına sahip. Çeşitlendirmenin getiriyi düşürdüğünü ve az-takip edilebilir adette hisseyle portföyünü yönetiyor. Portföy durumunu, çeşitli yatırımcıların yaşamlarından çıkarılabilecek dersleri, kişisel bütçeleme vb. konularda içerik üretiyor. Güzel bir de Youtube kanalları var. Diğer bloglara göre biraz daha az içeriğe sahip olsa da, kesinlikle göz atmanızı tavsiye ederim.

    Bu listede olmayan, eskiden aktif ama sonrasında bir şekilde kapanmış olan Akıllı Gelişim ve Mr. Milyoner'i de buradan anmak istiyorum. Çünkü benim borsa ve finans dünyasıyla ilk tanışmam Akıllı Gelişim sayesinde olmuştu. En son kendisinin baba olduğunu hatırlıyorum. Şimdilerde ne yapıyor bilmiyorum. Mr. Milyoner de yanlış hatırlamıyorsam finansal özgürlüğünü kazandı ve artık Amerika'da yaşıyor. 

    Listedeki blogların her birinden bambaşka şeyler öğreniyorum. Sizin de öğrenmenizi tavsiye ederim. Unutmayın en iyi yatırım, kendi bilginize ve görgünüze yaptığınız yatırım.
    
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu