Kişisel Gelişiminizi Olumlu Etkileyebilecek 2 Yasa

Kişisel gelişim için pareto prensibi
Kişisel gelişiminizde kullanabileceğiniz iki yasa


Bazı şeyleri bilmek, öğrenmek, daha önemlisi uygulamak; insanı bir üst seviyeye çıkarıyor. Bugün sizi bir üst seviyeye taşıyabilecek iki yasadan ve bunu kişisel gelişiminiz için nasıl kullanabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Pareto Yasası (Meşhur 80/20 Kuralı)

Vilfredo Federico Damaso Pareto tarafından ortaya atılan prensip, esasında gelir ve servet dağılımı üzerine bir projeksiyon ortaya koymaktadır. Bu prensibe göre, servetin %80'ni halkın %20'sinin elinde toplanmış bulunmaktadır. Fakat sonrasında bunu başka alanlarda da kullanabileceğimiz fark edilmiş. Çalışmalarımızın %20'si başarımızın %80'ini sağlar gibi -ilk bakışta çok yanlış anlaşılabilse de- ilaveler yapılmış. İyi ki de yapılmış, çünkü doğru. Önünüze bir dosya aldınız ve baştan sona okudunuz. %80'i boşuna olabilir. Çünkü o dosyanın önemli kısmı %20'siydi. Örnekleri çoğaltabilirsiniz. Hangi %20'ye bakmanız gerektiğiniyse, size deneyimleriniz gösterecektir. Bu yüzden daha fazla okumak, dinlemek, araştırmak ve öğrenmek zorundasınız. Bunun bir kestirme yolunu ben henüz bilmiyorum. Siz biliyorsanız lütfen yorum olarak yazın. 😊

Peki bunun bizim kişisel gelişimimize faydası ne olacak? Bir meselede, şişirme yahut çok da önemli olmayan detayları atlamamıza ve zaman kazanmamıza yarayacak. Böylece herhangi bir konuda öğrenmemiz gereken şeyler için harcadığımız efor/zaman/kaynak azalacak ve asıl önemli noktalara daha fazla alan kalacak.

Parkinson Yasası

Parkinson yasası, bir iş için belirlenen son teslim tarihi neyse, işin o tarihe kadar zamana yayılacağını savunur. Yetiştirmeniz gereken bir proje varsa ve teslim tarihine bir ayınız varsa; mutlaka ağırdan alırsınız. Fakat hafta sonuna kadar teslim edilmesi gerekiyorsa, o zaman acele etmeye başlarsınız. Eğer yarın teslim edilecekse, Allah ne verdiyse yardırma zamanı gelmiştir. 😁 Bu yasaya göre, bir işin belirlenen zamanın tamamı bir şekilde tüketilir ve iş asla zamanından önce bitmez. 

Peki Parkinson yasasını nasıl kendi kişisel gelişimimiz için bir araç olarak kullanabiliriz? Kendi hayatımdan kişisel bir örnek vermek istiyorum. Ben iş yerinde, gün içerisinde mutlaka halledilmesi gereken işleri, mümkün mertebe öğleden önce halletmeye çalışarım. Böylece öğleden sonra kendime ayırabileceğim bir zaman dilimi ortaya çıkarmak imkanı doğar. Öğleden sonra, süreli olmayan ya da o kadar acil olmayan işlere zaman ayırırım. Yine de zamanım artıyorsa, ufak okumalar ve akşam yazılacak içerik varsa, bu yazılar için kısa notlar alarak zamanı doldurmaya çalışırım. Bunun bana sağladığı fayda, tıpkı Pareto yasasında olduğu gibi zaman kazanmaktır.

Bu yasaları bilmek size bir avantaj yaratır mı? Hayır. Bunları kullanmanız lazım. Eğer bir şeyi biliyor ve kullanmıyorsanız, o şeyden bir fayda beklemeniz mantıksız olur. Pareto yasasını kullanmak için elimine etmeniz, önemli-önemsiz ayrımında ustalaşmak için çabalamanız ve Parkinson yasasını kullanmak için de son teslim tarihlerini/saatlerini kendi kafanızda yeniden organize etmekte ustalaşmanız gerekiyor. Böylece bu iki yasadan ve bu yasaların getireceği artı zamandan maksimum verimi elde edebilirsiniz. Ve yazının başlığı, bu yüzden "etkileyecek" değil, "etkileyebilecek" olarak atıldı. Eğer kullanmazsanız, hiçbir bilgi size yardımcı olamaz.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu