Gündüz Düşleriyle Mücadele Yolları



    Günün ortasında, yapılacak da bir sürü iş varken; saçma sayılabilecek bir gündüz düşüne kapıldığınız oluyor mu sizin de? Ecnebilerin "Day Dream" dedikleri mesele, benim sıkça başıma geliyor. Hatta bununla ilgili Walter Mitty'nin Gizli Yaşamı adında harika bir film de var. Filmi seyrettiğimde, çok mutlu olmuştum. Çünkü bu tuhaf gündüz düşlerini anlatmak pek makul olmadığı için, sadece kendi başıma gelen bir şey sanıyordum. Meğer herkesin kafasında varmış. 😂

    Başına gelmeyenler ya da aşina olmayanlar için durumu anlatayım. Herhangi bir sebep olmaksızın, kendinizi bir olayın/durumun içinde hayal ediyorsunuz. Bazen emirler yağdıran bir yönetici, bazen kalabalığa hitap eden bir hatip, bazen zor durumda olan bir canlıyı kurtarmaya girişen bir kahraman vb. gibi düşünebilirsiniz. Hatta bunu çok ilginç şekilde yaşayan bir satranç oyuncusu var. Mikhail Tal, bir satranç oyununda bir şiir dizesinin aklına gelmesiyle birlikte; kendini bir gündüz düşünün içinde bulur. Sonrasında 40 dakika boyunca bir su aygırını bataklıktan kurtarmaya çalışır. Hikayeyi merak edenler buradan devam edebilir.

    Gündüz düşleri aslında, benim için oldukça keyifli ve tuhaf bir alışkanlık gibi daha çok. Kendimi farklı meseleleri düşünürken fark ettiğimde çok da keyif alıyorum ama bazen tat kaçırıcı oluyor. Neden? Çünkü birçok şeyi aksatıyorsunuz. Üstelik bu kötü bir "dalgınlık" görünümü veriyor. Oysaki ben dalgın değilim, sadece başka bir yerdeyim aslında o anda.

    Durumu anladığımıza göre, bu gündüz düşleriyle nasıl mücadele edeceğimize gelelim... Öncelikle bu yöntemler, benim kendi bulduğum çözümler ve sizde işe yaramayabilir. Benim tecrübelerimden faydalanıp, kendiniz için uygun yollar bulmalısınız.

    Öncelikle, bir gündüz düşü içinde olduğumu fark ettiğim anda ilk yaptığım öncesini sonrasını düşünmek. Ne düşünürken bu hayalin içinde buldum kendimi? Bu sorunun cevabını bulmak önemli. Çünkü benzer durumlardaki yeni gündüz düşlerinin önüne geçmemi sağlıyor. Sonrasında, hayal kurmaya başladığımda -daha doğrusu bunu fark ettiğimde-, yaptığım işi aksatıp aksatmadığımı kontrol ediyorum. Otopilotta yapılan işler, hataya oldukça müsait çünkü.

    Bunlar tamamsa, kalkıp biraz adımlıyorum. İş yerinde ya da evde olmam fark etmiyor. Bulunduğum yerde biraz hareket iyi geliyor. En son olarak da kurduğum hayali kısa vadede yapıp yapamayacağıma odaklanıyorum. Mesela kendimi spor yaparken hayal etmişsem; o gün planımda olmasa bile spor yapıyorum. Yapabileceğim bir şey değilse, mesela Walter Mitty gibi kendimi kahraman ilan etmişsem hayalimde, "Kendine gel, Marvel evreni mi kardeşim burası?" telkiniyle kendimi sert bir şekilde kınıyorum. 😂

    Sonuç olarak, bunlar gündüz düşlerini tamamen ortadan kaldırmasa da daha kolay baş edilebilir hale getiriyor. En azından işlerimi aksatmadan ve hayallerimde ipin ucunu kaçırmadan devam edebiliyorum. Tamamen ortadan kaldırmak istediğimden emin değilim çünkü epey ilham verici fikirler çıkabiliyor bu gündüz düşlerinin arasından benim için.

    Yukarıda dediğim gibi benim için keyifli olsa da başka biri için gündüz düşleri rahatsız edici olabilir. Ya da başka mental bir problemin uzantısı olabilir. O yüzden siz benim yazdıklarımı uygulamadan önce kendi durumunuzu tartın ve eğer sağlık problemi olarak görüyorsanız mutlaka profesyonel destek alın.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu