Okudum: Yatağını Topla



    Bu yılın biten ilk kitabı Yatağını Topla oldu. Atomik Alışkanlıklar'ı okuduktan sonra radarıma girmişti fakat bir türlü elim gidip de alamamıştım. Yeni yılın planlamasını yaparken bir de okuma listesi hazırladım. 20-25 kitaplık bir liste oldu. Listenin en başına da Yatağını Topla oturdu. Çünkü bu yıl benim için alışkanlıklarımı ve kişiliğimi yeniden inşa etmek üzere kurulu. Hatta yılın adının da Metamorfoz olduğunu söylemiştim.

    Okumayanlar ve okumayı düşünüp spoiler yemek istemeyenler için klasik uyarımı yapayım. Pek kitap incelemesi vs. yazmadığım için, ne kadar spoiler verebilirim bilmiyorum.

    ABD Özel Harekat komutanı olan Amiral William Mcravel tarafından kaleme alınan kitap, size günün ilk görevini yerine getirerek başlamanızı öğütlüyor. Günün ilk görevini "eksiksiz" yerine getirdiyseniz; diğer görevler için de kendinizde "o gücü" bulacağınızı söylüyor. Kendi hayatından hikayeler ve tavsiyelerle kitabı devam ettiren yazar, "talihsizliğin" insan yaşamında mücadeleden vazgeçmek için yeterli olmadığı fikrinde.

    Hatta bunu birkaç farklı hikayeyle de destekliyor. Bir paraşütle atlama görevi sırasında, kendisinin altında paraşütünü açan birisi sayesinde pelvisinin (bilmeyenler için leğen kemiği denilen alan) nasıl ayrıldığını anlattığı ve sonrasında yaşadıklarını da etkileyici bir şekilde anlatıyor.

    Benim en sevdiğim kısım, kitaptaki "sirk" kısmı oldu. Özel kuvvetler eğitimi sırasında, eğer bir görev sırasında başarısız olduysanız ya da takımınızı utandıracak kadar geride kaldıysanız; o günün sonunda herkes istirahate giderken siz yeniden antrenmana başlamak zorunda kalıyormuşsunuz. Bu da sizin o gün daha az dinlenmenize ve ertesi gün yine sirke kalmanıza neden olan bir kısır döngü oluşturuyormuş. Birçok özel kuvvetler adayı da bu aşamada pes ediyormuş. Fakat yazar, sirk döngüsünde pes etmemiş. Yazar bir an geldiğini ve sirkin amacını anladığını söylüyor. Sirkten korkmayın, gelişimin bir parçası olarak kabul edin diyor.

    Bir gecede bile bitebilecek bir kitap Yatağını Topla. Sloganı da vaadini ortaya koyuyor: "Hayatınızı ve belki de dünyayı değiştirebilecek küçük şeyler"

    Kitabı okumadan önce kitap ve yazar hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek isteyenler için aşağıya Türkçe altyazılı William Mcraven'ın Texas Üniversitesi'nde yaptığı konuşmayı bırakmak istiyorum. Aynı konuşma kitabın son bölümünde de bulunuyor. Eğer siz de benim gibi, değişerek başlamak istiyorsanız; başlamak için iyi bir nokta olabilir bu kitap.


Daha yeni Daha eski

İletişim Formu