Özgürlük Bedava Değildir

Özgürlük bedava değildir.

    Robert Kiyosaki'nin Zengin Baba Yoksul Baba isimli kitabını okurken, "fare yarışından kurtulmak" deyimi çok hoşuma gitmişti. Özgür olduğumuzu düşündüren her şey, bizi sistemin içinde ve borçlu kalmaya zorlayan pazarlama harikaları. Bugün kendim için biraz özgürlük umudu taşıyorsam, bu deyimin yarattığı bilinç sayesindedir.

    Sadece finansal bağımsızlık anlamında değil, daha genel anlamda da özgürlük bedava değildir. Her türlü özgürlüğün elde edilmesi için, azim, kararlılık, mücadele gerekir. Klişe olacak ama... Kurgulanan sistem, sizi daha fazla tüketmeye ve daha fazla haz bağımlısı olmaya itmektedir. Bu da daha düşük bir kültür seviyesine ve daha niteliksiz tüketime yol açar.

    Daha niteliksiz tüketim, bağımlılığa dönüşür. Her gün bir televizyon dizisi izleme alışkanlığına sahip birini düşünün. Maalesef televizyonda nadiren iyi diziler var. Bu kişi, bu nedenle, bu niteliksiz tüketimin bir yerden sonra bağımlısı olur çıkar. Sonra özgürlüğüne geri dönebilmek için çabalar durur.

    Bireysel özgürlükten, toplumsal özgürlüğe doğru bakalım. Burada da durum farklı değildir. Gündelik zevklerin ve kısa vadeli çıkarların peşinden giden bir topluluk eninde sonunda köleleşecektir. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadî zaferlerle desteklenmezse payidar olamaz, az zamanda söner." sözü, benim için tam da bunu ifade eder. 

    İktisadi zaferin kıstası, bence, çözülmüş bir cari açık sorunu ve özellikle enerjide kendine yeten bir ülke olmaktır. Bugün Rusya'nın Ukrayna'da giriştiği işgal hareketinin sonucunda enerji fiyatlarının ne hale geldiği herkesin malumu. Eğer ürettiğimizden fazlasını tüketiyorsak verimli üretim yapmıyoruz yahut gelecekteki kazancımızı -yani özgürlüğümüzü- satıyoruz demektir.

    Sonuç olarak, bireysel ya da toplumsal, fark etmez... Maddi anlamda özgürlük, bedava değildir. Bedel gerekir. Bir yerde zincire vurulduğunuzu düşünün. Kesmek için demir makası gerek. Zincirin çürüyüp paslanıp gitmesini bekleyecek halimiz yok. Bize bahşedilen zaman kısıtlı. Demir makası paradır. Miktarı kişinin yaşam tarzına göre değişir. Gidin ve o demir makasını bulmanızı sağlayacak donanımı -yani bilgiyi- kazanın.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu