Bilimsel Arama Motoru (BAM!) Nedir?

    Üstteki menüde BAM! diye bir link var. Mobil cihazlarda soldaki menüde. O BAM! yazısı, bilimsel arama yapmanıza olanak sağlayan bir arama motorudur. 
    Bilenler sorabilir, "İyi de Google Scholar hizmetinden ne farkı var bunun?" diye. Hemen cevaplayayım, BAM! sadece Türkçe akademik içerikte arama yapar. Sadece makalelerde değil, üniversitelerin Açık Ders materyallerinde de arama yapar. Bu nedenle, malûmatfuruşlar tarafından herhangi bir konuyu öğrenmek için kullanılabilir durumdadır.

    Gelin biraz daha yakından bakalım...

BAM! Ne İçin Kullanılabilir?

  • Türkçe akademik içerikte arama yapmak için,
  • Bir konuyu akademik kaynaklardan okumak, öğrenmek için,
  • Malûmatfuruşluk için,
  • Farklı şeyler keşfetmek için,
  • Google'ın son zamanlarda tuhaf arama sonuçları göstermesinden kurtulmak için,

    Kullanılabilir. Fakat derin öğrenmenize yardımcı olacak kadar iyi değil bence. Yine de Scholar hizmetinden önce bir bakabileceğiniz ve size perspektif sağlayacak bir uygulama oldu gibi şöyle.

BAM Nerden Aklıma Geldi, Neden Var?

    Son zamanlarda Google arama sonuçlarında tuhaf domainlerden uygulama yükletmeye çalışan ya da bet sitelerine yönlendiren sonuçları gösteriyor. Şöyle bir örnek vereyim:

    Google'da şaftın işlevi nedir diye aradık. Ve arama sonucunda şöyle üç tane site var. 

    Bu üç sitenin de yönlendirdiği yer bir kaçak bahis sitesi. Fakat arama sonucunda bunun ne olduğunu anlayamıyorsunuz ilk bakışta. Bunları nasıl filtreleyebileceğimi ben biliyorum. Fakat herkes Google'ın ince ayarlarını bilmiyor. Sadece bilimsel ve Türkçe kaynaklardan içerik çeksek; nasıl olur, olur mu derken... BAM! doğmuş oldu. Yine Google altyapısıyla ama sadece Türkçe akademik içerikte arama yapan bir bilimsel arama motoru olmuş oldu. 🙂

    Üniversitelerin açık ders materyalleri, DergiPark'ın tüm içeriği ve uzaktan eğitim yapan kurumların internette erişilebilir olan dosyaları arasında arama yapıyor. DergiPark daha otorite bir domain olduğu için, arama sonuçlarında öncelikle onu görmeniz muhtemel. Eğer DergiPark içeriklerini çıkarmak isterseniz sonuçlardan arama sorgunuza "-dergipark" yazmanız yeterli.

    BAM!'la ilgili öneri ve isteklerinizi yorum olarak iletebilir ya da iletişim formundan yazabilirsiniz. Elimden gelen bir değişiklik olduğu sürece hayata geçirmeye çalışırım. Hadi iyi BAM!'lamalar 🙂
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu