Zinciri Kırma Ama Zincirini Kır


     Azıcık internette gezinen herkesin bildiği bir alışkanlık kazanma olayı var: Zinciri Kırma. İyi bir alışkanlık kazanmak için, ya da kötü bir alışkanlığı daha fazla sürdürmemek için kullanılacak hoş bir metod. Son zamanlarda ben de bu yolu kullanmaya başladım. Aslında fikir basit. Bir kareli defter sayfası alırsınız. Sayfanın tepesine kazanmak istediğiniz iyi alışkanlığı ya da ortadan kaldırmak istediğiniz kötü bir alışkanlığı yazarsınız. Kötü bir şeyi yapmadıkça her kareye bir çarpı, iyi bir şeyi yaptıkça aynı şekilde her kareye bir çarpı. Fikir bu kadar. Çarpıların sayısı arttıkça beyniniz sırf boşluk oluşturmamak için o gün o alışkanlığa ekstra dikkat ediyor. Pratikte oldukça kullanışlı yani.

    Ben zinciri kırma tipindeki alışkanlık inşa yöntemlerinin mümkün olduğunca göz önünde bulunmasından yanayım. O yüzden küçük bir kareli defterde takip ediyorum. Ama dijital alışkanlıklarımla ilgili şeyler için de bir Excel tablosu yaptım ve onu da Google Dokümanlardaki bir tabloda takip ediyorum. Yazının devamında tablonun ücretsiz bir kopyasını bulabilirsiniz. Bu dosyayı internet üzerinden takip etmek ya da sevdiklerinizle ilerlemenizi paylaşmak isterseniz kendi Google dokümanlar hesabınıza yükleyebilirsiniz. Ya da akıllı telefonunuza indirip, bir ofis uygulamasıyla telefonda da takip edebilirsiniz.

    Peki zinciri kırma meselesinde alışkanlığımızı atladığımız bir gün olursa ne yapacağız? Hiçbir şey olmamış gibi bir sonraki gün o alışkanlığı tekrar yapacağız ve bir çarpı daha atacağız. Kendimizi eleştirmek yok. "Of zaten beceremeyecektin belliydi" filan gibi negatifi kendimize basmak yok. Sonraki gün aynen devam çarpılara. Yoksa kendi zincirimizi kırmak yerine, bizi olduğumuz yere bağlayan o zincirleri sağlamlaştırmış oluruz. Gerek yok. Bizim derdimiz kendi zincirimizi kırmak ama alışkanlık zincirini kırmamak..

    Konu üzerine ileride Atomik Alışkanlıklar kitabıyla ilgili yazacağım bir yazıda biraz daha fazla dururuz. Şimdilik, ben yazma alışkanlığımı tekrar kazanana kadar, yazılarımı çok uzun tutmayı düşünmüyorum. Eğer Google Dokümanlarda kullanmak istiyorsanız buraya tıklayıp kopyasını oluştur butonuna tıklayarak doğrudan kendi dokümanlar hesabınıza alabilirsiniz. Tablonun zincirlerinizi kırmakta ve alışkanlık zincirlerinizi sağlamlaştırmada yardımcı olmasını gönülden dilerim. Başarılar...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu